Dumnezeu să o odihnească!

Azi, trăiesc un moment al cuvintelor rostite greoi. Scoase cu forcepsul. Le simt suferinde. Le aud respirația precipitată. Dureros de vii totuși, ele refuză să se înlănțuie și să mărșăluiască pe pajiștea albă de word.
Prin 2007, când începeam să scriu, nu prea știam ce fac. Destul de rapid, am priceput că pentru a fi scriitoare aveam nevoie- printre altele- de un maestru onest și generos, capabil să mă muștruluiască în așa hal, încât să mă împingă în brațele unei iubiri fără hotar, care să-mi taie respirația: iubirea de scris. Dumnezeu nu s-a calicit și mi-a dăruit nu unul, ci doi maeștrii: prozatorul Constantin Stan și poeta Cornelia Maria Savu. S-au dus! Amândoi. Întâi, Costi. Acum, Cornelia. Ambii, răpuși de aceeași tristețe. Umiliți de sistem și striviți de indiferență. În aerul otrăvit al unei vieți literare incapabilă de generozitate. Prea puțin dornică să-și respecte valorile. Toate-s vechi și nouă toate!

DSC01065_resize

9 noiembrie, ultima lectură publică, Serile de poezie și jazz ale MNLR, la Teatrul de Comedie

Poeta Cornelia Maria Savu, citită  din scoarță în scoarță, a fost al doilea dar providențial. Reîntâlnită, după ani buni,  în Cafeneaua La Muzeu, loc al scriitorilor, de asemenea dispărut și  înmormântat. Ne cunoșteam din anii ’90, când, o vreme, lucraserăm la editura Ion Creangă, o altă importantă dispărută. Bucuria și emoția revederii s-au produs în toiul unei lansări( “Între timpuri”). După, au venit de la sine: prietenie și  lecții de scris predate cu suflet de Cornelia Maria Savu. M-a ajutat și m-a învățat. Enorm. Încă o  pierdere! Pentru mine și pentru cultura română. Cât și ce-ar mai trebui să pierdem?! Până să ne schimbăm: noi toți și sistemul. Dispariția Corneliei Maria Savu constituie o Pierdere. Indiferent de cât de abil  ne oblojim rănile și rostim pe diferite voci că rămânem cu POEZIA.  Cu ce s-a ales însă OMUL și care i-au fost ultimile  gânduri?! Îmi vin în minte o grămadă de discuții- voi scrie poate, când voi avea starea- despre suferințe și umilințe financiare. Dumnezeu să o odihnească! Iar pe noi să ne trezească!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.